tisdag 28 augusti 2012

Kemi hemma - sammanfattning av 7b

Alla i klassen har hjälpts åt och gjort en sammanfattning över kapitlet Kemi hemma s 10 - 20
Dessa har lämnat in hittills, det fylls på efterhand.

Tvål och vatten s 10
Vatten tar inte bort fett och därför behöver man tvål eller schampo. Deodoranter minskar svett och hindrar bakterier från att utvecklas. Det som luktar i schampon/deodoranter är oftast parfym. Vanliga tvålar fungerar dåligt i hårt vatten (vatten med kalk i) och därför finns det speciella tvålar som fungerar i hårt vatten. I vissa delar av Sverige finns det mycket kalk i vattnet t.ex här i Skåne.

Tänder och medicin s 11
Tandkräm löser sig väldigt dåligt i vatten för att det innehåller slipmedel som är små korn och de gör så att tänderna blir rena och poleras.Nästan alla mediciner innehåller ett ämne som heter acetyl-salicyra som minskar både smärta och feber.För över 2000 år sedan märkte Hyppokrates (en grekisk läkare) att bark och blad från pilträd (salix) hjälpte mot smärta.Många mediciner kommer från början ifrån växter men idag tillverkas de på kemiskt väg i läkemedelsfabriker.Gamla mediciner kastas inte men man ska lämna de på apoteket som tar hand om det som kemiskt avfall.

Smink s 12 - 13
Egypterna, förr i tiden, använde smink inte bara för att bli vackra också för att skydda ögonen för den starka solen . Smink används mycket nu för tiden, man använder smink för att bli fin.
Smink innehåller fett , vacelin , färgämnen och talk. Förrut var smink giftigt. Nu får man inte sälja smink som innehåller giftiga ämnen . 
Ansiktsfärger görs av oljor och naturliga ämnen. 

Deg och ägg s 14
Jäst använder man ofta när man bakar och det innehåller små levande jästceller. När den kommer ner i degen så blir den till koldioxid, och degen blir luftig. Man kan också använda bakpulver när man t ex gör sockerkaka. Bakpulvret innehåller bikarbonat som också blir till koldioxid precis som jästen. Äggvitan består till stor del av proteiner som förändras av hög värme. Detta heter koagualation. Det gula på ägget består mest av fett och den behöver mer värme än vitan för att stelna. 

Näringsämnen och de kemiska sinnena s 15
Maten ger dig energi. Kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler är de viktigaste grupperna. Mat som innehåller kolhydrater är sockerrik mat, pasta, potatis och fibrer. Fett får du i dig genom att äta äggula, smör, fet fisk och oljor. Proteiner finns i bönor, kött och äggvita. Vitaminer och mineraler behöver du inte så mycket av men de är livsviktiga för att du ska må bra.

Läsk och ättika s 16
Läsk innehåller kolsyra som gör den bubblig och dom olika smakerna som man tillägger gör den syrlig och frisk. Förr i tiden förstod man att maten höll sig frisk om man förvarar den i kalla utrymmen. Numera tillsätter man även syror för att hålla den frisk.

Mjölksyra och C-vitamin s 16
Mjölksyra kan man få i musklerna när man har tränat. Kan bildas till en bakterie i t.ex fil.Bakterien är bra för magen. Askorbinsyra finns i juice och i vissa frukter och grönsaker. Askorbinsyra är samma sak som C- vitamin.

pH-skalan s 17
Alla syror är sura som t.e.x citron, de ligger under ph 7. Tvål t.e.x. är basiskt och är över ph 7. Basiska saker är oftast hala när man gnuggar dem mellan fingrarna. Man kan mäta ph värdet med ph papper eller en ph mätare. Ph skalan är från 0-14 då är 0 surt och 14 basikt. Varje ph i skalan har en färg 0-3 är röd 4-5 gul 6-9 grön 10-14 är blå. Och runt 7 är det neutralt.

Rengöring och tvättmedel s 18 - 19
Många av rengörings medel är inte bra att få i ögonen eller att äta, dom är frätande för att dom är basiska. Fönsterputs innehåller ammoniak för att kunna lösa upp fett. Moderna tvättmedel innehåller, precis som tvål, ämnen (tensider) som löser fet smuts. Dessutom ingår fosfat som gör vattnet mjukare och soda (som förr i tiden).
I städskåpet och tvättstugan kan man hitta olika rengörnisngsmedel som kan innehålla ammoniak. Man kan finna ammoniak i sprängmedel, batteri och bakpulver. För tvätta man sina kläder i å:ar, sjöar och floder. Man slog ut de mesta vattnet genom att slå tvätten med en stor pinne sen hängde man upp den. Vissa kläder kunde man inte tvätta på den vanliga sättet de tvätta man i urin eller riven potatis. Nu tvättar man med tvätta maskin man bara läger in tvätten och häller i rätt mängd tvättmedel och så tvättar de det rent.


Färg och olja s 20
Texten berättar  att man har många kemiska ämnen i garaget.
Jag lärde mig också att målarfärg har så mycket kemiska ämnen.
Det finns något som heter Pigment som upplöser färgen.
Färger i till exempel vattenfärg består av små färgkorn, egentligen pigment, och när man målar med vattenfärgen löser man upp den i vatten och på så sätt kan man måla med den. Färgerna torkar när vattnet avdunstar och då är målningen klar.
Idag innehåller de flesta färger inte lösningsmedel, utan löses upp i vatten. Det är mindre skadligt för hälsan och är mycket lättare att få bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar